Hoppa till sidans innehåll

Kvala till Superfinal och Mästerskap i SBF Endurance Cup!

02 FEB 2017 14:49
Nu händer det grejer!!
Den 27 januari möttes landets långloppsarrangörer (ER Cup, MSLS, och NSHC) i ett möte gällande ramverket för långloppsregler, tillsammans med SBF´s Racingutskott.
  • Skapad: 02 FEB 2017 14:49

Mötet var mycket positivt och ett antal regler diskuterades och alla arrangörer var överens om att utgången av diskussionen för oss framåt!

Bland mycket annat kommer det bli möjligt att ha med yngre förare i teamen med racinglicens. Minimiåldern blir 15 år (max 50 % av teamet får bestå av så unga förare). Varje förare under 18 år måste ha en namngiven mentor med giltig racinglicens i sitt team på plats. Mentorns namn måste framgå senast vid anmälan på plats. Det är ett riktigt lyft för racingen i Sverige där unga förare får vara med och lära sig av erfarna team.

Det kommer också att bli tillåtet med bilar som har sk halvbur i vissa långloppsklasser. Allt för att skapa möjligheter för fler att delta.

En ny teknisk regel som kommit nationellt, uppmärksammades också. Rör och kablar måste från i år dras innanför burens yttre begränsning. Det kan vara en del som inte uppmärksammat detta, och därför kommer såna felaktigheter på långloppsbilar bara att noteras i vagnboken 2017, för att vara åtgärdade till 2018.

Superfinal!!

Under ett antal år har diskussionen om en riktig superfinal diskuterats. Det vill säga: team som är serieanmälda i sin serie, tävlar om platser i en superfinal. Detta år på Mantorp Park den 14 oktober. Det är MSLS som ställer upp som värd. Så i år är det viktigare än någonsin att vara serieanmäld!! Finalen planeras köras varje år och nästa år har en av oss andra arrangörer värdskapet för finalen.

Alla tävlar mot alla, en 6 timmars tävling där de bästa 20 teamen från MSLS, 15 team från NSHC och 15 team från ER Cup deltar. Att MSLS får några fler platser är för att de har fler startande i sin serie än oss andra. Tekniskt reglemente är enligt respektive serie där teamet kvalat. En NSHC bil kör då efter sitt klass reglemente. Skillnaden är att alla deltagande team får köra på 225 breda R däck. Antalet depåstopp blir 5 eller 6, detta för att minska fördelen med stora tankar som finns i vissa klasser.

För att kvala till finalen gäller det att vara bland de 15 bästa i NSHC Champion i klasserna nedan. Med andra ord, göra så många varv som möjligt i NSHC i år. Det är öppet för 6 timmars tävlande som är serieanmälda och har betalt serieavgiften enligt reglemente. Klasserna i NSHC det gäller, är alltså 2,3 och 5.

Arrangörerna har också bett racingutskottet om att ansöka om ett riktigt mästerskap på superfinalen. Så är nu gjort, och frågan avgörs förhoppningsvis inom några veckor. Detta blir första gången som denna typ av superfinal körs som en riktig tävling, med alla de bästa på plats. Får vi också ett mästerskap på finalen så kommer ett team från ER Cup, MSLS eller NSHC att bli första nationella mästaren i långlopp i Sverige!! Men som minst blir vinnaren första SBF Endurance Cup vinnare!!

Mer information om justeringar och kostnader kommer när alla bitar fallit på plats. Flera möten mellan arrangörerna planeras.

Som ni alla vet har ju redan NSHC ett mästerskap i Västra Bilsportförbundets FM. Nu deltar vi i två!!

Tony KMF/NSHC

Skribent: Tony Jacobsson
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Karlskoga MF - Bilsport
Gälleråsen 656
69191 Karlskoga

Besöksadress:
Gälleråsen 656
69191 Karlskoga

Kontakt:
Tel: +4658615090
E-post: This is a mailto link

Se all info