Hoppa till sidans innehåll

Filip Backlund avstår 2017 års tävlingssäsong efter skador!

14 FEB 2017 14:13
Sveriges roadracing stjärna Filip Backlund har beslutat att inte delta i 2017 års tävlingssäsong efter skadorna han ådrog sig på i det sista loppet av förra årets säsong.
  • Skapad: 14 FEB 2017 14:13

2016 var en frustrerande och smärtsam säsong för 26-åringen, fylld med krascher - av vilka många var utanför hans kontroll. Tre varv in i det näst sista loppet för säsongen den 15 oktober, togs Filip ut av Howie Mainwaring-Smart, som hade förlorat sina bromsar efter den långa bakrakan på Brands Hatch GP, in i Hawthorn Bend i cirka 270km/h.

Båda förarna drabbades av skador samt även en resurs/flaggvakt i händelsen. För Backlund har vinteruppehållet varit en kamp för att komma tillbaka till någon form av fysisknivå efter huvudskadan han ådrog sig. Han förklarar: "Den sista tävlingen var cirka fyra månader sedan, men det har bara varit sedan i julas som jag har haft möjlighet att göra några korta promenader, tre gånger i veckan på bara 20 minuter vardera. Detta är svårt för någon som alltid är fysiskt aktiv och tränar minst 10st pass i veckan. Dem första två månaderna kunde jag inte göra något fysiskt alls, och de två första månaderna efter kraschen var ganska oroande eftersom jag hade problem med att tala, jag tappade balansen och hade minnesproblem. Saker och ting har förbättrats, men jag inser att jag inte kommer vara i form för att tävla under 2017. "

Filips racing resa är lång då han har kört motorcykel sedan han var tre år gammal. Han säger: "Om jag är helt ärlig med er alla, jag har tävlat i 23 år och du tror att det värsta som kan hända är verkligen att du skulle kunna bli förlamad. Men med huvudet fortfarande i gott skick, - då kan du övervinna så otroligt mycket, som så många andra fantastiska människor har. Jag antar att det är den "superhjälte" mentalitet som racing förare har: du bryter ett ben, du opereras med en platta, eller med stift och du tävlar en vecka eller så senare. Om du slår i ditt huvud och får en allvarlig hjärnskakning då finns det ingen enkel lösning, det är tid som behövs. Det är ett av de tillfällen som vi som förare inser att vi inte är "super-human" och jag antar också att det är lite av en väckarklocka. "

Så kommer Filip tävla 2018 och framåt? "Om du frågar mig nu, så skulle jag säga nej", säger Backlund. "Men en hel del saker kan fortfarande hända under de närmaste 12 månaderna. Det största för mig, och naturligtvis för min sambo Lindha är födelsen av vår dotter i början av maj. Vi båda ser fram emot det väldigt mycket. Racing har varit en otroligt stor del av mitt liv, men det har aldrig varit det enda och jag tror att allt är en resa och det finns kapitel i den resan. Jag har alltid varit upptagen med mycket andra saker utanför racingen, så jag visste att när jag slutade med racing skulle jag ha andra saker att göra. Det kan vara i dag att jag slutar tävla, eller det kan vara om tio år. Just nu så vet jag bara att jag inte kan tävla under 2017. "

Ända sedan Filip var 15 år gammal har han fått finna dem ekonomiska bitarna för att kunna tävla, genom detta har han skaffat sig starka band med ett stort antal företag i hela Europa. Han har också drivit sina egna bankörningar och utvecklingsdagar för motorcyklister sedan 19 års ålder "Jag har mycket att hålla mig sysselsatt med under 2017", säger han. "Förutom att Yamaha och Öhlins går in som nya sponsorer till våra bankörningar för 2017, jag har också erbjudits och tagit en tjänst hos Bilia i Västerås, som är Sveriges största bilfirma.

Filip säger: "Mitt samarbete tillsammans med Volvo och Bilia startade redan på hösten 2008. Sedan dess har vi gjort en rad med affärer ihop och jag kommer nu vara en del av Bilias team där jag kommer att se efter en av deras nyckelkunder och även hjälpa till att aktivera andra affärer för dem. Jag ser verkligen fram emot detta och är stolt att nu får vara en del av Bilias team.”

Så, för 2017 kommer Filips fokus att hitta tillbaka till full fysisknivå, steget i väntan på att bli pappa för första gången, sina bandagar och arbetet tillsammans med Bilia i Västerås. Han säger: "Efter kraschen så har jag fått ett annat och större perspektiv för mig. För det första vill jag säga att jag hoppas att Howie Mainwaring-Smart är okej och även återhämtar sig väl med sin familj. Jag ser nu fram emot att få bli pappa, med min partner Lindha och jag ser så mycket fram emot resten av 2017. Jag älskar racing, men jag vill inte vara i en position där jag inte kan ta hand om min familj, det är en stor del i det som motiverar mitt beslut att inte tävla i år. Vi får se vad som händer efter 2017. Slutligen, jag vill tacka alla som har varit inblandade i min karriär hittills. Det är så viktigt här att jag får tacka alla från den största sponsor och partner ner till varenda fan som har deltagit under mina race eller bara sagt Hej på min Facebook-sida. Du och ni behöver verkligen veta hur tacksam jag är att ni alla har varit med på min resa. Jag har välsignats att så många har hjälpt mig på vägen, sponsorer, vänner, familj och fans. Tack så mycket. "

För att hålla dig uppdaterad med det senaste och Filips utveckling under 2017, gå till: www.facebook.com/filipbacklund14/

Skribent: Tony Jacobsson
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Karlskoga MF - Bilsport
Gälleråsen 656
69191 Karlskoga

Besöksadress:
Gälleråsen 656
69191 Karlskoga

Kontakt:
Tel: +4658615090
E-post: This is a mailto link

Se all info