Hoppa till sidans innehåll

Thed Björk, Karlskoga MF är kung av Göteborg

16 JUN 2012 17:51
Thed Björk säkrade sin första seger för säsongen och Volvos andra seger i en hädelserik TTA-tävling på Göteborg City Arena framför 9185 åskådare.
  • Skapad: 16 JUN 2012 17:51

– Det var varmt och påfrestande under tävlingen, men där satt den, detta är bara så härligt! Bilen var helt perfekt och ett stort tack till alla i teamet, säger Björk.
Volvo Polestar Racing-föraren la grunden till segern redan i andra kurvan där han lyckades pressa sig förbi Alx Danielsson efter en fantomstart. De var ihop i kurvan, men båda kunde ta sig vidare och Danielsson säkrade Citroën och Brovallen Designs första pallplats med en andraplats.
– Det var lite skitigt på i mitt startspår och Thed var stark, så han kunde tyvärr ta sig förbi i starten. Jag kunde inte hänga på i hans tempo, men en pallplats är riktigt härligt för alla i teamet och jag är nöjd med resultatet, säger Danielsson.
Robert Dahlgren säkrade två Volvo i topp tre med en stark tredjeplats för hemmamärket.
– Det var full attack genom hela tävlingen och jag körde bland annat bort en backspegel, man har inte råd att backa av. Men två pallplatser på de två senaste tävlingarna är jag definitivt nöjd med. Bra poäng och detta mycket bra för fortsättningen av mästerskapet, säger Dahlgren.
Daniel Haglöf körde hem sitt bästa resultat för året med en fjärdeplats och Saab-föraren var inblandad i en avgörande incident. I inledningen av tävlingen satsade Haglöf på att köra om mästerskapsledaren Fredrik Ekblom i sista kurvan, något som resulterade i kontakt och att Ekblom snurrade till sista plats.
Volvo-föraren inledde sedan en ursinnig jakt upp genom fältet till Volvo-läktarens jubel. Ekblom tog sig från 16:e plats till en imponerande femteplats i mål och satte snabbaste varv på vägen dit, något som ger en extrapoäng till mästerskapet.
– Jag tror inte Daniel gjorde det med avsikt, han kom och bad som ursäkt efter tävlingen direkt. Det är hård men fair racing, precis som det ska vara. Efter det hade jag ett jättebra race och givetvis hjälpte det till när säkerhetsbilen var ute. Jag är kvar i mästerskapsledningen och det är det viktiga, säger Ekblom.
Säkerhetsbilen var ute tre gånger totalt under tävlingen. Första incidenten eliminerade både Jan Brunstedt och Richard Göransson. Brunstedt körde in i muren på banans snabbaste parti och blev ståendes på banan. Kraschen drog ut en däckbarriär som Göransson oturligt nog inte lyckades undvika och tvingades bryta på grund av skadorna.
– Jag såg det inte förrän det var för sent. Jag hade bra speed innan dess och var på väg uppåt. Så är det tyvärr, säger Göransson.

Den andra incidenten var när Viktor Hallrup fick tekniska problem med sin bil och stannade i kurva två. När bilen väl var bärgad och fältet släpptes kom nästa incident när Martin Öhlin blev trängd av Ekblom på utsidan in i första kurvan. WestCoast Racing-föraren snurrade och blev ståendes på en farlig plats.
Totalt sett blev helgen riktigt tung för BMW-teamen. Med bruten tävling för Göransson, Öhlin och Fredrik Larsson, som var i muren och skadade hjulupphängningen tidigare i tävlingen, blev Andreas Ebbesson lämnad som ensam fanbärare för det tyska märket. Ebbesson lyckades ta sig i mål på sjunde plats bakom Tommy Rustad som var nöjd efter den händelserika tävlingen.
– Jag är jättenöjd med sjätteplatsen efter att ha startat elva. Tyvärr blev jag snurrad av Linus Ohlsson och var sist. Men jag jobbade hårt efter det och kunde plocka en del platser, säger Rustad.
Ohlsson försökte, precis som Haglöf med Ekblom, att köra om Rustad i sista kurvan på varvet. De båda stötte samman och Rustad snurrade. Team Tidö-föraren slutade till sist på nionde plats bakom Mattias Andersson och framför Stefan Söderberg.
– Ett stökigt race, men tyvärr bromsade jag på mig och träffade Rustad. Något i hjulupphängningen gick paj på min bil som blev närmast okörbar. Är glad att jag över huvud taget tog mig i mål, men naturligtvis inte nöjd med placeringen, säger Ohlsson.
Robin Rudholm var en annan Saab-förare med en tung helg där Borås-bon tvingades bryta i slutskedet av tävlingen.
– Det går inte vår väg. Vi har bra fart när vi håller på, men saker händer. Jag tvingades in i depå för tekniska åtgärder, men då var ju racet förlorat. Tungt just nu, men vi tar nya tag och vet att vi är snabba när allt stämmer, om det är någon tröst, säger Rudholm.
Volvo har topp tre platser i mästerskapet efter hemmatävlingen i Göteborg med Ekblom kvar i mästerskapsledning på 60 poäng medan Björk klättrar upp som ny tvåa och Dahlgren trea på 37 poäng. Volvo har även ett fast grepp på ledningen i team- och märkesmästerskapet där Volvo Polestar leder på 99 poäng framför systerteamet Volvo Polestar Black R på 57 poäng. Saab och BMW är delade närmsta konkurrenter till Volvo i märkesmästerskapet där Volvo har 126 poäng jämfört med 57 för Saab och BMW.
– Vi kan inte vara annat än nöjda. Vår andra seger, fortsatt trippel mästerskapsledning och dessutom allt detta på hemmaplan. Säsongen har börjat riktigt bra för oss, säger Alexander Murdzevski Schedvin, kommersiell chef för motorsport vid Volvo Personvagnar.
Nästa TTA-tävling körs på Falkenbergs Motorbana om tre veckor.

Race – Göteborg – Topp 10
1 Thed Björk Volvo S60 45 varv
2 Alx Danielsson Citroën C5 +1.411
3 Robert Dahlgren Volvo S60 +2.326
4 Daniel Haglöf Saab 9-3 +3.252
5 Fredrik Ekblom Volvo S60 +3.947
6 Tommy Rustad Volvo S60 +4.957
7 Andreas Ebbesson BMW SR +5.533
8 Mattias Andersson Saab 9-3 +6.154
9 Linus Ohlsson Saab 9-3 +7.281
10 Stefan Söderberg Citroën C5 +7.857

Skribent: Tony Jacobsson

Postadress:
Karlskoga MF - Bilsport
Gälleråsen 656
69191 Karlskoga

Besöksadress:
Gälleråsen 656
69191 Karlskoga

Kontakt:
Tel: +4658615090
E-post: This is a mailto link

Se all info