Stolt KMF-medlem kör racerbåt i Superstock P1

21 MAJ 2014 11:35
Tobbe Lannemar är medlem i KMF sedan många många år tillbaka och har både kört racing och varit engagerad inom motorsporten på olika sätt minst lika länge.
  • Skapad: 21 MAJ 2014 11:35

Han har bl.a. jobbat ihop med Tony Ring för Ferrari och under Porsche Carrera Cup introduceringen i Sverige

Han kör fortfarande racing men har även en stor förkärlek för båtar och har i år bestämt sig för att satsa fullt ut på båtracingen. Klassen han ska köra heter Superstock P1 och körs för närvarande i USA, England, Australien och Dubai. Tobbe ska köra i den Engelska serien, men har även blivit inbjuden att köra finalen i USA som gästförare.

Superstock P1 är en enhetsklass med en förare och en s.k. throttleman eller mer riktigt benämnt som co-pilot, eftersom föraren själv sköter gasandet på den här båttypen och co-piloten ansvarar för navigeringen och allt annat. Tobbes co-pilot är den engelska racerföraren Mark Moore som har en gedigen racingbakgrund med mästerskapstitlar i Autograss och Legendcars men även kört Formula Renault V6 och ovalracingserien Ascar.

Tobbe och Mark har precis klarat av tävlingslicensen i England och lyckades sätta den snabbaste tiden på testbanan av alla team, vilket dessutom var en sekund snabbare med samma båt än deras tränare och utbildare, den sjufaldige världsmästaren i båtracing Niel Holmes.

– Nu ska man kanske inte dra allt för stora växlar av detta, menar Tobbe ödmjukt. Men det känns onekligen skönt att veta att man inte är helt ”lost”.

– Jag har massor av båterfarenhet men har aldrig kört båtracing, och det är trots allt väldigt olikt banracing, men både jag och Mark har ”tävlingsskalle” så det räcker… Största skillnaden är kanske att båtarna saknar broms och att ”banan” rör sig hela tiden!

Teamet heter Gallagher efter multinationella huvudsponsorn Arthur J. Gallagher & Co som praktiskt taget fått hela båten designad efter sina önskemål.

Teamet har vi två båtar varav alltså den ena kommer att finnas i Sverige för att både delta i olika båtrace, uppvisningar och på olika event. Med den ”svenska” båten får de övriga och främst då de svenska sponsorerna sin egen exponering och samtidigt en möjlighet att vara med och göra aktiviteter med både kunder och anställda.

Tobbe kommer att vara på plats med båten under Motorsportveckan i Karlskoga för både uppvisning och medåkning.

Vi ser med spänning fram mot att få höra hur det går. Tobbe har enligt uppgift försett båten med en stor KMF-dekal på akterspegeln…

Det går att följa Tobbes framfart via hans egen hemsida: www.superstockp1.se och även via seriens officiella portal: www.p1superstock.co.uk/