Hoppa till sidans innehåll

Racerapport Filip Backlund

07 MAJ 2013 15:26
En fjärdeplats blev helgens facit för Filip Backlund på sin Kawasaki efter att ha kvalat in på en fin andraplats på Oulton Park under måndagen i den tredje deltävlingen i brittiska mästerskapet.
  • Skapad: 07 MAJ 2013 15:26

-Efter förra helgen på Thruxton var det tydligt att vi måste få till test på varje bana innan racehelgen för att lära banan och dess hemligheter samt också givetvis för att hitta rätt med inställningar. Tyvärr snöade testet på Thruxton bort och då kunde vi heller inte vara med i toppen den helgen. Nu efter att ha fått till testtid på Oulton Park var vi med i topp tio hela helgen och oftast tom i topp fem. Det visar på vilken extrem skillnad det är och hur tufft det är i toppen på mästerskapet, berättar Filip.

Efter två körda tävlingar återfanns Filip Backlund på en meriterande femteplats i mästerskapstabellen. Helgen på Oulton Park kördes lördag till måndag då måndagen var helgdag i Storbritannien.

Årets bästa kval för Filip, som efter lördagens första kval låg på sjätte plats men under söndagens avslutande kval förbättrade detta till en fin andra startposition endast en tiondel efter Hudson Kennaugh. Trots detta var Filip lite missnöjd då han gjort en liten miss i chikanen på sitt snabbaste varv.

När starten gick missade Filip lite och låg efter första varvet på fjärde plats. De första varven åkte Filip bara med i tätklungan som drog upp ett högt tempo för att bli så liten grupp som möjligt. Efter sju körda varv var tätgruppen nere i sex förare där mästerskapsledande Adam Jenkinsson på sjunde plats inte orkade hänga med i tempot. Ytterligare två varv senare hade gruppen krympt till fem förare fortfarande med Backlund på en fjärde plats. Ledarklungan hade nu cirka 2 sekunder till den jagande gruppen på tre förare, nästa klunga som slogs om platserna nio och bakåt var ytterligare tre sekunder efter. När fältet begav sig ut på trettonde av de femton varven var det bara fyra kvar i ledarklungan fortfarande med Backlund på fjärde. De sista varven orkade Backlund inte riktigt hänga kvar i tätgruppen utan körde i mål på en fjärde plats lite mer än tre sekunder efter vinnaren.


-En mycket stabil helg av Filip som visar att med rätt förberedelser så kan han vara med i topp fem på alla banor. Genom att återigen vara där framme tycker jag vi visar att det inte var tur utan att vi kan ha farten för att vara med. Jag är mycket nöjd med hur Filip genomförde helgen och tycker han visar att han verkligen vill etablera sig internationellt, berättar Joakim Wiedesheim.

-Jag är nöjd med poängen för min fjärdeplats men ändå lite besviken då jag efter kvalet på allvar kände att jag faktiskt hade chansen att vinna racet om jag fått till ett perfekt race. Nu var det tyvärr några andra som fick till det lite bättre än jag, avslutar Filip.

I mästerskapet behåller Filip sin totala femteplats på 33 poäng men tog in fem på ledande Jenkinsson som har 53.
Adam Jenkinsson 53
Victor Cox 39
Joe Burns 37
Hudson Kennaugh 36
Filip Backlund 33

Nästa tävling går på Donington Park 24-26 maj.

 

Skribent: Tony Jacobsson

Postadress:
Karlskoga MF - Bilsport
Gälleråsen 656
69191 Karlskoga

Besöksadress:
Gälleråsen 656
69191 Karlskoga

Kontakt:
Tel: +4658615090
E-post: This is a mailto link

Se all info