Hoppa till sidans innehåll

Markus Karlsson Superbike

19 SEP 2017 11:41
Sammanfattning om säsongen 2017
  • Skapad: 19 SEP 2017 11:41

Jag har haft både motgångar och succéer under säsongen men framför allt har jag gjort stora framsteg i min utveckling både på motorcykeln och fysikmässigt.

Som många av er redan vet så började säsongen mindre bra då jag var iblandad i en krasch tillsammans med en annan förare. Den var väldigt kostsam för mig både poängmässigt men framför allt kostnadsmässigt. Innan kraschen så hade jag tagit nya personbästa tider med hela 2 sekunder per varv mot vad jag körde förra året så farten fanns i mig. Jag lyckades även dra på mig en knä skada i samband med kraschen. Jag låg på sjukhuset under kvällen medan min pappa och mina tekniker Kristoffer och Jocke leta rätt på delar och försökte få ihop motorcykeln till söndagens tävling. Ett stort Tack även till dom. Min knäskada var ett djupt köttsår i knäskålen som läkaren egentligen ville sy ihop men som inte gick. Så såret fick själv läka men jag hade jättesvårt att gå. Jag ville köra på söndagen och fråga läkaren om det var okej och jag fick ett ja med villkoret att, om jag skulle köra omkull igen så skulle jag slå i andra knät. ;) Jag var jättenära på att ge upp tävlingen för att det gjorde så ont men jag låg på poäng plats så jag kämpa mig igenom racet till målflaggan. Dock fick jag lyftas av från motorcykeln.
ETT STORT TACK TILL ER ALLA SOM ÄVEN SUPORRTADE MIG EKONOMISKT EFTER DENNA KRASCH. Det värmer.

Sedan hade vi deltävling nummer två som gick i Linköping. Jag var fortfarande skadad men jag kunde köra betydligt bättre. Den här tävlingen hade jag lite flyt med att det var dåligt väder vilket inte gav samma påfrestning på mitt knä. Fösta racet regnade men blev till slut upptorkande. Det passade mig dock väldigt mycket då jag körde upp mig från 8:e startruta till en 2:a plats. Körde även in 10 sekunder utav 13 sekunders lucka som ledaren hade samt att jag satte snabbaste varv. Dagen efter blev väldigt stressig då det kom regn 10 minuter innan racet skulle gå. Då glömde mina mekaniker att ändra på bakfjädringen vilket gjorde att jag hade väldigt stora problem med fästet bak. Så jag lyckades ändats tag en 3:e plats. Det vart ett misstag som vi fick lära oss av.

Därefter var det 1 månads uppehåll där jag fick mesta dels träna upp min fysik ännu mera och mitt knä var nästan helt återställt. Men till slut kom Bike Week där vi körde ett Skandinaviskt mästerskap under 10 dagar.
Tyvärr började inte detta mästerskap något vidare för mig. Jag sköt min växellåda redan på fredags träningen i 200 km/h vilket var lite spännande. Motorn klarades sig och jag klarade mig från en omkull körning. Däremot försökte jag få tag i en ny Kawasaki samt växellåda men det gick inte så bra. Då fick jag ringa min pappa och fråga om jag kunde få låna hans gamla Honda som han tävlade med för nästan 10 år sedan. Den var helt original och hade inga elektroniska hjälpmedel som jag har på min Kawasaki. De första 2 tävlingarna gick åt till att ställa in motorcykeln efter mig. Jag kom 6:a första tävlingen och 5:a andra tävlingen. Sedan kom veckan igen och då hade vi lite test dagar där vi kunde jobba ännu mera att ställa in Hondan så den passade mig ännu bättre. Samtidigt hade vi beställt nya delar till växellådan som min pappa fick köra till en kompis som kunde montera ihop växellådan.
Onsdag racet hade jag en tuff kamp om första racet där jag till slut hade stressat föraren framför mig så mycket att han körde omkull. Jag vann det racet med 12 sekunder till föraren nummer 2. Det gjorde jag med än motorcykel som var helt original ska vi komma ihåg. Jag körde även ett nytt personbästa med lånad motorcykel med över 1 sekund. 1.05,8 blev min  nya personbästa tid. På fredagen hade vi fått ihop min Kawasaki igen och jag var ute och testade så att allting fungerade. Men jag kände mig inte riktigt hemma på Kawasakin så jag bestämde mig för att köra Honda om det var torrt och Kawasaki om det blev blött. På lördagen var det ostadigt väder och 2 minuter innan vi skulle ut började det stänka så vi bestämde oss för att rulla ut Kawan. Det var det bästa valet vi gjorde för det började sedan regna jättemycket. De andra förarna var tvungna att börja byta däck medan jag hade min hoj redan klar som regn hoj. (Fördelen med att ha två motorcyklar).  Efter ett tufft race vann jag med 18 sekunder så nu hade jag vunnit ett race med Honda och ett race med Kawasaki. Det kändes bra för mitt psyke. Söndagen bjöd på solsken så då bestämde jag mig för att köra Honda. Jag hade ett kanon race med norske föraren Henning som körde omkull på onsdags racet. Men tyvärr så fick han denna gång tekniska problem vilket jag tyckte var tråkigt för jag hade verkligen sett fram emot ett bra final varv. Men även denna gång vann jag med hela 12 sekunder före 2:an och blev därmed Skandinavisk Mästare.

Nu var det dags för näst sista race i SM som gick av stapeln nere i Falkenberg. Jag hade en kämpig helg men lyckades ställa in motorcykeln som jag ville ha den till tävlingen på lördagen. Jag startade på 6:e start ruta och körde upp mig till 2:a plats samt körde ikapp 1:an Daniel Falemo men eftersom Falkenberg är kort/snabb och har få omkörnings tillfällen lyckades jag inte ta mig förbi alla varvningar samtidigt som Daniel. Så det blev en 2:a plats däremot hade jag snabbaste varv ännu en gång. J  Söndagen blev tyvärr inställd på grund utav ostadigt väder i kombination med en allvarlig krasch med 6 stycken förare i 600 kubiks klassen. Det var ett bra beslut som tog dock var det synd för min del för att kunna nå 3:e platsen i SM totalen.

Sedan var det dags för Linköping. Även denna gång jobbade vi mycket med chassit och jag hade siktet inställt på att försöka vinna. Tyvärr gjorde jag en dålig start och fick börja racet med att köra om andra förare vilket gjorde att Daniel Alstergren hade lyckats få en lucka som jag inte kunde köra ikapp fullt ut. Racet bröts på grund utav en krasch och det blev omstart. Jag gjorde även denna gång en dålig start men jag var först in i första kurvan och ledde hela vägen i mål. Dess värre vann jag inte ändå för man slog ihop total tiden av båda racen och i första delen hade Daniel en lucka på 4 sekunder. Så jag fick nöja mig med en 2:a plats i tävlingen och en 4:e plats i SM totalen. Lite tråkigt men så blir det när man kör omkull.

Ha det gott.

Markus Karlsson #36

Skribent: Tony Jacobsson
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Karlskoga MF - Bilsport
Gälleråsen 656
69191 Karlskoga

Besöksadress:
Gälleråsen 656
69191 Karlskoga

Kontakt:
Tel: +4658615090
E-post: This is a mailto link

Se all info