Hoppa till sidans innehåll

Markus Karlsson SB race rapport Anderstorp

16 MAJ 2017 10:05
Då har superbikesäsongen äntligen dragit igång på riktigt. SM premiären gick på Anderstorp raceway som är en riktigt rolig och snabb motorbana.
  • Skapad: 16 MAJ 2017 10:05

Jag var redan förra helgen i Anderstorp och testade lite inför SM premiären men då hade jag inte riktigt farten i mig. Däremot kunde vi göra en hel del tester och utvärderingar inför SM premiären.

I fredags gjorde vi vårt sista test på förmiddagen och det var att byta till ett lägre styre. Efter första passet kunde jag utesluta detta styre då det var alldeles för lågt för mig och min kör stil. Vi bytte därför tillbaka till mitt gamla höga styre till andra träningspasset. Fast vi bytte tillbaka till mitt gamla styre så hade jag svårt att få upp farten med begagnade däck så vi bytte då till nya däck inför träningspass 3. Det gjorde att jag kom ner på 1.38 tider vilket jag körde som bäst förra året. Jag kände då under passet att det fans fäste och att jag kunde pressa mig själv ganska mycket mer. Jag tog mitt personbästa med 1 tiondel under fredagsträning 3 vilket jag var riktigt nöjd med. Till träning 4 så kände jag att det fanns mer fart i kroppen och jag tyckte det var riktigt roligt att köra utan någon direkt press och bara få åka. Jag kapade då mitt personbästa med ytterligare en halv sekund vilket slutade med en varvtid på 1.37,5 vilket jag var extremt nöjd med. Jag hade riktigt bra känsla för motorcykeln och kunde bara lägga fokusen på att förbättra mina gas och bromspunkter samt valet av mina spårval.

På lördagen var det race dag och dagen började med ett tidskval som vanligt. Det var däremot lite halv taskigt väder under kvalet vilket gjorde att vi inte visste vilka däck vi skulle välja. Men eftersom det kom för lite regnstänk så bestämde vi oss för att åka ut och panga snabba varvtider direkt i fall det skulle börja regna direkt. Jag tyckte det var svårt att bedöma hur mycket vatten som kom ner men jag bestämde mig för att inte köra för mesigt utan satsa så mycket jag vågade. Efter ca 15 minuter så valde jag att åka in i depån och dricka lite samt kolla min placering. Jag hade då 10:e tid och tagit nytt personbästa med tiden 1.36,8. Jag ville åka ut och försöka sätta en ännu snabbare varvtid men tyvärr så hade pappa räknat med att jag skulle köra kortare tid än vad jag gjorde så bensinen räckte tyvärr inte så jag fick bryta och lyckades inte sätta någon snabbare varv tid. Det resulterade i att jag tappade 2 placeringar de sista minuterna och fick en 12:e startposition. Jag var då bra arg på pappa men det gick över fort då jag ändå hade tagit personbästa.

Jag var riktigt taggad för årets första race. Jag lyckades göra en helt okej start men den var långt ifrån perfekt. Dock så var det väldigt trångt in i första sväng så jag fick en väldigt dålig utgång på flygrakan och tappade två tre placeringar som jag sedan tog tillbaka i inbromsningen. Jag kände att jag hade bra tempo i kroppen och hade mycket att ge. Bara på 1 varv hade jag tagit mig upp till 9:e plats och låg och hade en 3 mannars fajt om 6:e platsen vilket var riktigt roligt. Men efter ca 6-7 varv kände jag att de framförvarande började tappa tempo och göra flera misstag så jag ville ta mig förbi och få åka i mitt tempo. Däremot så var det inga lätta grabbar att köra om så jag fick kämpa en del. Men efter ett tag så missade föraren framfor mig sitt spår så jag tänkte att jag tar honom på insidan. Tyvärr så såg han mig inte och jag såg inte honom så vi körde ihop vilket ledde till att jag kraschade för första gången med min Superbike. Direkt efter kraschen kände jag ingenting så jag tog mig från banan så fort som möjligt och lämnade motorcykeln. När jag så den ligga på backen tyckte jag att motorcykeln såg helt ut men när funktionärerna lyfte upp motorcykeln så hade jag fel. Kåpor, styre, fälgar med mera hade gått sönder och jag tänkte direkt att det är färdig kört för den här helgen. Jag kände också att jag inte hade fått ihop tillräckligt stor ekonomi för en sådan här krasch. När jag kom in i depån var jag väldigt besviken men pappa och Kristoffer tog hand om motorcykeln och Daniel på Bridgestone frågade om jag var okej vilket uppskattades. Jag tog mig därefter till sjukstugan för vidare kontroll och märkte då att det hade gått hål i mitt skinnställ. När jag tog av mig skinnstället så såg vi att jag hade ett djupt sår på min knäskål. Läkarna på banan visste inte hur djup såret så de sade att jag var tvungen att ta mig in till sjukhuset i Värnamo. Efter en lång väntan fick jag komma in på undersökning där de ville sy ihop mitt sår men tyvärr så gick det inte. Så jag fick enbart ett plåster på såret och väldigt svårt att gå.

Jag skrev under kvällen ett inlägg på facebook att jag hade kraschat och att det fanns en möjlighet att hjälpa mig ekonomiskt efter kraschen. Jag måste verkligen tacka mina sponsorer och vänner som har hjälpt mig ekonomiskt så att jag kan fortsätta tävla denna säsong.
Pappa och Kristoffer meckade hela kvällen med att få ihop min motorcykel och jag måste också tacka Mattias Bengtsson som lånade ut lite delar till mig. Det är jag också jätte tacksam över.

På söndag morgon var jag oerhört stel och hade väldigt ont men jag hade bestämt mig för att jag ville köra i vilket fall som helst. Kvalet gick på blött och jag hade väldigt länge 4:e tid trots att jag var skadad men ju mer det torkade upp ju svårare hade jag att köra för det gjorde så ont i knät. Jag lyckades ändå få till en 10:e plats under tidskvalet.
Till racet sedan hade jag svårt att komma upp på motorcykeln men jag hade bestämt mig för att jag skulle ut. Men under ut varvet och warm up lap så kände Jag en stor smärta i mitt knä samt att jag hade svårt att ta vänster svängarna eftersom jag inte kunde flytta vänster benet. Jag kämpade hela racet och körde 1.36,9 som bäst plus att jag tog mig i mål och fick 3 SM poäng. Jag gick i mål på 13:e plats utav 32 startande.

Markus Karlsson #36

Skribent: Tony Jacobsson
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Karlskoga MF - Bilsport
Gälleråsen 656
69191 Karlskoga

Besöksadress:
Gälleråsen 656
69191 Karlskoga

Kontakt:
Tel: +4658615090
E-post: This is a mailto link

Se all info