Hoppa till sidans innehåll

Lukas och Markus Karlsson SM Anderstorp

11 MAJ 2016 09:35
Så här skriver Markus: Nu har jag varit hemma två dagar efter första SM premiären i Anderstorp. Vi åkte ner till Anderstorp på torsdagen efter att vi hade packat bilen och husvagnen med alla saker vi skulle ha med oss. När vi kommer fram så har Kawasaki varit och lämnat deras trailer och övriga teamet hade redan börjat bygga upp tältet.
  • Skapad: 11 MAJ 2016 09:35

På fredagen så började jag med att köra på den tidigare setup:en som vi hade gjort till mig när vi var i Mantorp då Kristoffer (min tekniker) inte hann upp till Anderstorp till första passet. Jag började på första passet att försöka hitta lite fart och spår runt banan då det var mycket varmare än vad det var när jag var där sist och testade. De andra passen så var Kristoffer med mig och vi började jobba med elektroniken lite då den jobbade lite onödigt mycket första passet. Jag började fredagen på 1.44 tider och avslutade dagen med en låg 1.40 tid.

På lördagen så var det dags för mitt första kval i Superbike och jag var oerhört nervös inför kvalet. Men jag hade hittat en bra inställning med både fjädring och elektronik under fredagen så jag visste att hojen var i topp skick. Jag kände mig lite stel och jag spände mig lite väl mycket när jag skulle kvala så jag fick inte till något flyt. Så jag avslutade kvalet på en 21:a placering men dock gjorde jag 1 sekunds förbättring och körde fem stycken 1.39 tider. Sen var det dags för min första race start i Superbike och jag var jätte nervös inför första starten då alla min provstarter på träningarna var jätte dåliga. Men men när jag väl kom ut på banan så släppte nervositeten och jag vart super taggad. Jag lyckades få till en kanon start när starten gick och klippte ett led direkt. Det vart sedan dragracing ner från flygrakan ner till 90 graders högern. Jag lyckades komma upp så pass högt i fälten så jag slogs om en 8:e plats i ungefär fem varv. Jag ville så gärna få till en bra utgång på flygrakan för att ta mig förbi Björn Trygg men jag var lite för het på gasen och fick ett jätte bakhjulssläpp som blev till en highsider som jag faktiskt lyckades rädda. På grund av mitt misstag så tappade jag fem platser och jag vart tvungen att försöka köra ikapp det jag tappade. När jag såg en teamtavla när det var fem varv kvar så kämpade jag allt vad jag kunde då jag tog ikapp på två killar framför mig. När det var tre varv kvar så var jag ikapp och tog mig förbi den ena killen. När det var två varv kvar försökte jag ta mig förbi den andra killen men lyckades inte så jag gjorde ett nytt försök i karusellen inför vänster kurvan innan start och mål. Jag lyckades med mitt omkörning försök och drog på allt jag kunde på start och mål rakan för att inte tappa min placering. Jag gjorde dessutom nytt person bästa under racet och satte en låg 1.38 tid. Jag var jätte glad över min 11:e plats jag lyckades ta under mitt första race.

På söndagen kvalade jag två placeringar sämre för jag kände mig lite obekväm på motorcykel under morgonen. Så jag kvalade in på en 23:e plats. Det finns inte så mycket mer att säga om kvalet då jag körde på låga 1.40 tider. När det var dags för race så lyckades jag göra en ganska bra start igen men när vi kom ner efter flygrakan vart det rödflagg. Det hade blivit en start krasch bakom mig. Så vi fick åka in i depån och vänta på att de skulle flytta på motorcyklarna och förarna. Sedan när det skulle vara dags för den andra race starten så kraschade tyvärr Nils på warm-up lap och slog sig en del. Ambulansen fick även pyssla om honom en stund så det vart ytterligare försenat. Det var ganska varmt och jag hade svårt att ladda om för tre starter. Så den tredje starten vart inte alls lika bra men jag kämpade så mycket jag orkade men tyvärr lyckades det bara till en 17:e plats.

Men det var ändå mitt första race och jag är väldigt nöjd med mitt resultat och Kristoffer fick väldigt mycket viktig data under helgen som vi kommer att ha användning för resten av säsongen.

 

Race rapport från Anderstorp Lukas Karlsson

 

Jag tänkte ge er en liten rapport från helgens åkande i Anderstorp. 

Allting började med en idé från pappa där han sa att det skulle va kul att se hur det går för mig om jag skulle köra en moto3. Jag tyckte det lät som en bra idé så vi pratade med Henrik fredagsträningen på mig att lära känna motorcykeln. Jag började det första passet på 2:10.00 men slutade det första passet på 1:55.00 så jag sänkte mig 15 SEK redan första passet. Därefter sänkte jag mig 1,5 SEK till och slutade fredagen på 1:52.00. Jag lärde känna motorcykel bra och kände att 1:48.00 borde jag kunna köra på racet. Jag lyckades kvala in som 6 med en tid på 1:50.5 men jag vet hur jag blir sen när det är race så jag gjorde mitt bästa och hade en grym fajt med Sebastian Lociale men jag stod i och kom före honom. Då det var 2 stycken som körde omkull så jag kom på en fjärde plats men jag tog in kraftigt på Björn Gunnarsson. Under lördagen kom jag fyra men körde ikapp trean och tog nytt personbästa som va 1:48.009. 

Till söndagen körde jag kvalet på 1:48.7. Jag fick starta 5:a men då hände det som inte fick hända. En halv timme innan race fick jag reda på att ramen på den moto3 jag körde va av. Jag fick en annan hoj jag aldrig kört innan men vad gör det race som race så när vi åkte ut till starten dog motorn på startplattan så Henrik och pappa sprang ut men pappa slog i näsan så han slog upp ett jack och började blöda. Han hjälpte mig ändå så Henrik och pappa fick i gång hojen. Alla andra hade då åkt ett halvt varv men som tur va hände det vid provstarten så jag körde allt vad jag hade fram till starten. Jag gjorde en kanon start och körde så hårt jag kunde med den nya motorcykeln vilket resulterade till att jag sänkte mig till 1:47.7 och hade en hårt fajt med Sebastian igen. På slutet av racet tog jag  ikapp supermycket på Björn Gunnarsson för att jag bromsade tok sent och körde som en dåre. Hade det varit ett varv till hade jag tagit Björn och kommit 3:a men det vart en fjärde plats. Jag kan inte deppa för att jag kom på fjärde plats två gånger eftersom att jag aldrig kört en moto3 innan och sänkte min tid totalt med 23 sekunder vilket är väldigt bra. 

Nu ligger jag 3:a i SM vilket jag inte räknat med :)

Skribent: Tony Jacobsson
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Karlskoga MF - Bilsport
Gälleråsen 656
69191 Karlskoga

Besöksadress:
Gälleråsen 656
69191 Karlskoga

Kontakt:
Tel: +4658615090
E-post: This is a mailto link

Se all info