Hoppa till sidans innehåll

Filip Backlund utmanade om seger på Assen

23 SEP 2014 12:34
Årets tionde deltävling i British Superbike kördes på holländska Assen. För Filip Backlund var det årets andra tävlingshelg för sitt nya team FFX Yamaha. Redan under sin andra helg var Filip uppe och utmanade om segern.
  • Skapad: 23 SEP 2014 12:34

Filip var besviken efter lördagens kvalificering som placerade honom på 21:a startruta bland 30 förare. Söndagens första heat kördes under blöta förhållanden och det var första gången som Filip fick köra sin Yamaha-best i regn!

- Jag har aldrig kört R1:an i regn och jag blev varnad om att den skulle vara svårkörd. Inför det första heatet fick jag köra två uppvärmningsvarv och åkte in i depå för att släppa förspänningen på fjädern ett varv, säger Filip Backlund.

Från 21:a startplats stormade Filip framåt och var uppe på 10:e redan efter det första varvet! Därefter tog han upp jakten på ledarna. Varv efter varv noterade Filip snabbare varvtider än de andra toppförarna och körde upp sig som bäst till en andra plats samtidigt som banan sakta torkade upp! Han tappade därefter två platser och när regnet återvände kraschade han med sex varv kvar av racet.

- Jag försökte hela tiden att åka på de blöta partierna och kyla däcken men när det började regna igen var det som att köra med slicks. Det tvärsläppte för mig under avslag in i en högersväng, säger Filip som bjöd publiken på en spektakulär krasch.

I samma kurva som Filip kraschade Shane Byrne några varv senare och racet vanns av Josh Waters före Ryuichi Kiyonari. De förare som startade med intermediate-bakdäck noterade snabbare varvtid, men Filip Backlund var snabbast bland alla som körde på regndäck och körde därmed till sig fjärde startruta inför heat två som kördes på en torr bana.

- Jag blev trängd in i kurva ett och var nere på elfte plats men körde mig därefter upp till nionde. I torrt är toppgubbarna fortfarande lite för snabba. Jag behöver sänka mig en sekund per varv och då kan jag vara med i topp fem, säger Filip Backlund som därmed körde in på FFX Yamaha teamets bästa placering i år och stärkte sin plats i teamet.

Heat två vanns av Shane Byrne före Ryuichi Kiyonari och Tommy Bridewell.

Nästa deltävling för BSB är på Silverstone 3-5 oktober. En bana som Filip stortrivs på och har goda minnen ifrån då han vann ifjol i Superstock 1000-klassen och körde banrekord för klassen.

Skribent: Tony Jacobsson
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Karlskoga MF - Bilsport
Gälleråsen 656
69191 Karlskoga

Besöksadress:
Gälleråsen 656
69191 Karlskoga

Kontakt:
Tel: +4658615090
E-post: This is a mailto link

Se all info